Minskade utsläpp med robotgräsklippare

Nattugglan klipper tillsammans med sin kollega Scenugglan gräsmattan i Ugglans park i centrala Strängnäs. Det har de gjort sedan ett par år. Ett lyckat försök som gjort att det nu finns sju robotgräsklippare på centrala platser i kommunen.

Det började med att boende i centrala delarna av kommunens tätorter klagade på att det lät för mycket när parkarbetarna klippte gräset i parkerna tidigt på morgonen på sommaren.

Det är också en medveten strategi för att minska kommunens utsläpp. De tidigare gräsklipparna drevs av bensin. Både maskinerna och människorna som använde dem behövde transporteras runt till de olika platserna.

– De stora fördelarna med de här robotgräsklipparna är att de klipper tyst, gräsmattan mår bra av att klippas lite och ofta och det uppenbara är att den är miljövänlig, säger David Noreen, drifttekniker.

David Noréen i Ugglans park som numera klipps i tystnad.

Den som försöker stjäla får motstånd

David Noreen tillhör projektgruppen på Teknik och servicekontoret och är i det här sammanhanget länken mellan kontoret och fältet som han själv beskriver det. Han var med och startade försöken med robotgräsklippare här i Ugglans park.

En farhåga inför försöken var att gräsklipparna skulle stjälas, förstöras eller störas. Den som försöker stjäla möter dock motstånd. Gräsklipparna har en inbyggd gps och om någon försöker ta dem från sitt område får David Noreen en signal om det och kan följa var de tar vägen.

– Det har gjorts några enstaka försök att stjäla dem, säger han.

Förra sommaren var det några som trodde att det skulle överlista systemet genom att dra ur sladden till laddaren, så att gps:en inte skulle fungera när de sedan tog gräsklipparen. Men även det upptäckte David Noreen. Det blev en katt och råtta lek där de som ville stjäla gräsklipparen drog ur sladden och David gick dit och satte dit den igen. Till slut tröttnade tjuvarna.

”Hemliga klubben”

Robotgräsklipparna är känsliga och stannar relativt ofta, när någon rör dem eller när det ligger ett hinder i vägen, till exempel en trädgren. David Noreen använder en app för att hålla koll på alla klippare. Från den kan han styra när de ska laddas och även ha koll på hur de mår, om de behöver ses om eller repareras. Där får han också signal om någon har stannat. Då måste klipparen startas om manuellt med hjälp av en kod.

– Det är ett tidskrävande jobb och jag kan inte ensam hålla koll på dem alla, säger han.

Till sin hjälp har han därför ett gäng medborgare, hundägare, pensionärer och promenerare. Han kallar dem ”medlemmarna i den hemliga klubben”.

– De tycker att det är roligt att hjälpa till och är lite stolta över att ha fått förtroendet, säger han.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 maj 2023